• Odstraňovanie korčuliarskej negramotnosti

        • 21. 3. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odstraňovanie korčuliarskej negramotnosti.

          V dňoch 04.03. – 15.03.2024 sa žiaci 1. a 2.ročníka zúčastnili kurzu odstraňovania korčuliarskej negramotnosti na zimnom štadióne v Banskej Bystrici. Cieľom projektu je vytvoriť základné predstavy o význame korčuľovania pre zdravie, rekreáciu, ďalšie športové uplatnenie a osvojiť si základné pohybové zručnosti v tomto športe. Po úvodných nesmelých krokoch pod vedením obetavých a milých trénerov sa deti smelo pustili do objavovania a zdokonaľovania sa v pohybe na ľade. Unavené, ale spokojné a nadšené deti sú tou najlepšou spätnou väzbou pre všetkých, ktorí sa pričinili o rozvoj ich pohybovej a telesnej zdatnosti. Tréneri, pani učiteľky aj pani asistentky vyjadrili uznanie deťom za snahu o dosiahnutie čo najlepšieho osobného výkonu. O význame pohybu pre zdokonaľovanie športových zručností svedčí aj počet žiakov – nekorčuliarov, ktorý sa výrazne znížil po absolvovaní kurzu.

          Mgr. Slavomíra Retová

        • Siedmaci na Katedre fyziky FPV UMB

        • 19. 3. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Siedmaci na Katedre fyziky FPV UMB.

          Centrum neformálneho fyzikálneho vzdelávania na Katedre fyziky FPV UMB tentokrát navštívili naši siedmaci. Svoje vedomosti z fyziky nadobudnuté v 1. polroku si tak mohli upevniť a rozšíriť zaujímavými experimentami (voda, ktorá vrie pri 20˚C, pohár vody, ktorý sa nevyleje, sviečka, ktorej knôt sa zapáli bez dotyku zápalky, plechovka meniaca tvar pri kontakte so studenou vodou, ...). Veľký záujem vzbudili aj zložitejšie experimenty a elektronické zariadenia. O princípoch ich fungovania žiaci zatiaľ veľa nevedia, no môžu sa stať inšpiráciou pre ich ďalšie smerovanie vo vzdelávaní.

          Mgr. Stachová

        • Chemická olympiáda

        • 15. 3. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Chemická olympiáda.

          Dňa 14. marca 2024 si mladí chemici otestovali svoje vedomosti a praktické zručnosti v Okresnom kole chemickej olympiády, ktorá sa konala v priestoroch našej školy. V učebni chémie a v laboratóriu prebiehali teoretická a praktická časť jubilejného 60. ročníka olympiády v kategórii D, kde sa 20 súťažiacich žiakov 8. a 9. ročníkov z ôsmich škôl v banskobystrickom okrese venovalo teoretickým úlohám. Následne si zmerali svoje zručnosti v chemickom laboratóriu pri realizácii pokusov z praktickej časti. Sme poctení, že našu školu boli ochotní reprezentovať Natália Nemešová z 9.A, Ema Uramová z 9.A a Gabriel Jarunek z 9.B triedy. Srdečne Vám ďakujeme! Mgr. Mária Jakálová

        • Cyber Cyrano

        • 7. 3. 2024
        • Aká je hranica medzi skutočným a virtuálnym svetom? Odpoveď na túto otázku sme hľadali v druhý februárový utorok spolu so žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka v inscenácii Cyber Cyrano v Bábkovom divadle na Rázcestí. Príbeh troch študentov vykresľuje odvrátenú stránku internetu a odhaľuje riziká s ním späté. Sociálne siete sú lákavým miestom, kde možno ľahko utajiť svoju identitu, manipulácia je nemilou hrou, morálne hranice sa stierajú. Kde sa však stráca zodpovednosť za svoje činy, či pocit viny? Myslíme na dôsledky, ktoré môžu byť fatálne? Predstavenie v mnohých zanechalo silný dojem a vyvolalo pozitívne reakcie. Presvedčili sme sa, že prezentovať mladej generácii aj náročnejšie témy akou je aj kyberšikana prostredníctvom umeleckého stvárnenia má zmysel. Zaujímavosťou bolo, že po skončení mali žiaci možnosť diskutovať s odborníkom, ktorý sa venuje problematike online rizikového správania u detí a mládeže. Viac foto vo FOTOALBUME.

        • Týždeň mediálnej gramotnosti

        • 7. 3. 2024
        • Internet – dobrý sluha, zlý pán? Dnes už nie je problém „vygoogliť“ si akúkoľvek informáciu. Vieme však odlíšiť fakty od mýtov? Máme sklony uveriť aj klamom? Druhý februárový týždeň žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali exkurziu do Štátnej vedeckej knižnice, kde bol pre nich pripravený workshop venovaný rozvoju mediálnej gramotnosti. Aktivity boli zrealizované vďaka podpore Veľvyslanectva USA na Slovensku v spolupráci so študentskou organizáciou Fakescape. Cieľom bola osveta v oblasti problematiky dezinformácií. Zážitkovou formou prostredníctvom dnes populárnej únikovej hry  žiaci v malých skupinách riešili úlohy zamerané na rozvoj čítania s porozumením a kritického myslenia. Po odohraní hry prebiehala riadená spätná väzba a prednáška o negatívnych vplyvoch hoaxov na ľudí a spoločnosť. Workshop žiakov zaujal, keďže bol podaný inovatívne a veríme, že bude pre nich prínosný pri zorientovaní sa v záplave informácií, ktoré nám online prostredie denne ponúka. Viac foto vo FOTOALBUME.