• Tvorivé dielne v 3. a 4. ročníku

        • 6. 2. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne v 3. a 4. ročníku.

          Už tretí rok sa žiaci prvého stupňa v rámci tvorivých dielničiek priúčajú rôznym ľudovým remeslám. Tento rok si vyskúšali prácu s hlinou. S pomocou pána Mareka Novotňáka si v januári tretiaci a štvrtáci vyrobili vtáčiky podľa predlohy rozprávky Angry Birds. Práca s hlinou žiakov veľmi bavila a podarilo sa im vytvoriť veľmi pekné výrobky. Nedočkavo čakali na ich vypálenie, aby si svoje výtvory mohli vyfarbiť a odniesť domov. Tvorivé dielne mali opäť u žiakov úspech a už teraz rozmýšľali, ktoré remeslo si vyskúšajú budúci školský rok.

          Mgr. Jana Ivančíková

        • Hviezdoslavov Kubín

        • 31. 1. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

          Dňa 24.1. 2024 sa naša škola ako každoročne zapojila do celoštátnej postupovej súťaže. Hviezdoslavov Kubín je súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy s dlhoročnou tradíciou. Žiaci druhého až štvrtého ročníka súťažili v I. kategórii. Svoje prvé skúsenosti boli načerpať nesúťažne aj prváci. Spolu 32 žiakov z prvého stupňa predviedlo svoj talent, porotu zaujala rôznorodosť textov aj umelecký prejav jednotlivcov. Všetci súťažiaci boli ocenení a najúspešnejší bude našu školu reprezentovať na okresnom kole súťaže. Porota rozhodla nasledovne: 1. kategória – prednes poézie • 2. miesto: Adela Oravcová, 4.B Michaela Dzúriková, 2.C • 3. miesto: Teo Harmady, 3.B Andrej Mihaľko, 2.A 2. kategória – prednes prózy • 1. miesto: Adam Vinarčík, 2.C • 2. miesto: Karolína Jeziorská, 2.C

          Mgr. Michala Marcineková

        • Hviezdoslavov Kubín

        • 31. 1. 2024
        • Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy 70. Hviezdoslavov Kubín v II. a III. kategórii sa konalo 18. 1. 2024. Zúčastnilo sa ho 22 žiakov 5. – 8. ročníka. Odborná porota rozhodla o nasledovnom umiestnení recitátorov a udelení cien:

          II. kategória

          POÉZIA  1. miesto: nebolo udelené

                          2. miesto: Dominik Vengrin   ( 5.B )

                          3. miesto: Victoria Ellen Traditi  ( 6.B )

          PRÓZA  1. miesto: Alexander Pištej  ( 6.A )

                         2. miesto:  Slavomíra Kováčová ( 5.A )

                         3. miesto: Patrícia Trusková ( 6.A )

           

          III. kategória

          POÉZIA   1. miesto: Dominika Farkašová  ( 7.A )

                           2. miesto: Timotea Tóthová  ( 7.A )

                           3. miesto: Peter Krejčů  ( 8.B )

          PRÓZA   1. miesto: nebolo udelené

                          2. miesto: Viliam Kováčik ( 7.B )

                          3. miesto: Kristína Hudobová ( 7.A )

           

          Do okresného kola, ktoré sa uskutoční 13. 2. 2024, postupujú recitátori z prvých miest.

          Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým účastníkom želáme veľa chuti a úspechov v ďalšej tvorivej činnosti!

                        

           

           

        • Planetárium v Žiari nad Hronom a Mincovňa v Kremnici

        • 20. 12. 2023
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Planetárium v Žiari nad Hronom a Mincovňa v Kremnici.

          Exkurzie sa zúčastnili žiaci 8.ročníka, ktorí sa zážitkovou formou učenia oboznámili so zatiaľ nepoznanou časťou fyziky – astronómiou. Pod kupolou planetária cestovali našou galaxiou, zoznámili sa s celou hviezdnou oblohou a v prednáškovej sále spoznali väčšinu tajomstiev slnečnej sústavy. V Mincovni mali žiaci možnosť nahliadnuť do jej takmer 700-ročnej histórie ako aj do súčasnej produkcie euromincí pre náš aj zahraničný trh, pamätných aj zberateľských mincí. Neoddeliteľnou súčasťou exkurzie bola aj prehliadka historického centra Kremnice (napr. známej Uličky slávnych nosov). Žiaci sa vracali domov síce trošku uzimení, ale plní nových zážitkov.

        • Ako sa kus hliny na vianočného škriatka premenil

        • 20. 12. 2023
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sa kus hliny na vianočného škriatka premenil.

          V decembri k nám s veľkým kufrom keramikár zavítal. A čo jeho kufor skrýval? Čítaj ďalej. Druhých sa nepýtaj. Kváder sivej hmoty. Hlina. Drevené paličky. Na tú hlinu tešili sa naši žiaci maličkí. Keramikár zobral drôžik, vraj, svoj nožík, a hlinu deťom rozkrájal. Modelovali deti škriatkov. Najprv guľu ako hlavu a na hlavu ako hrášok veľké oči tvarovali detské ruky. Hlinené lepidlo na paličku potom dali, ako maslo na chlieb to lepidlo natierali. A keď prilepili na vrch hlavy čiapky, zamazané boli všetky ručičky. Ešte s hlinou, šup, do pece keramikár utekal, aby škriatok Vianoc našim deťom nezutekal. Touto cestou ďakujeme p. Novotňákovi za realizáciu tvorivej dielne pre žiakov 1. i 2. ročníka a žiakov 3.A triedy našej školy. Mgr. Katarína Vargová

        • Starší učia mladších

        • 18. 12. 2023
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Starší učia mladších.

          Veľa ľudí má aj v súčasnej dobe mylnú predstavu o tom, ako môže vyzerať vyučovanie v škole. Vyučovacia hodina sa u nich spája s predstavou a spomienkami na ich školské časy, keď bolo potrebné potichu sedieť v lavici, počúvať učiteľský výklad a písať. No existujú aj iné formy, ako žiakom sprostredkovať poznatky a aktívne ich zapojiť do výuky. Práve preto má zážitkové vyučovanie v našej škole nezastupiteľné miesto. Pani učiteľky druhých ročníkov pripravili svojim žiakom hodinu prvouky v učebni chémie. Žiaci ôsmeho ročníka aktivizujúcimi metódami doslova vtiahli druháčikov do vyučovacieho procesu pri téme filtrácia. Práve zážitok bol pre ôsmakov tým kľúčom, ktorý dokázal druhákov zaujať natoľko, že sa im odomkli dvere do sveta nepoznaného a zapamätali si, čo za dverami tajomného a nového našli. A opäť sa potvrdilo, že skúsenosť a názornosť je viac ako teória. Výsledkom sú skutočné zážitky z osvojovania nových poznatkov, ktoré pretrvajú oveľa dlhšie ako načítané a napočúvané informácie.

          Mgr. Mária Jakálová

        • Dick Whittington and His Cat

        • 18. 12. 2023
        • Tretiaci a štvrtáci si v mesiaci december boli pozrieť divadelné predstavenie v anglickom jazyku. Tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stal starostom Londýna. 

          Jednoduchá angličtina, hravá forma, veselé pesničky ako kľúč k pochopeniu príbehu zaistili rozprávke ľahké prijatie našimi žiakmi. Cieľom bolo obohatiť hodiny anglického jazyka a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej rozprávky. Nešlo o to, aby sa predstavenia zúčastnili len jazykovo zdatní žiaci, ale aj tí, ktorým sme chceli cudzí jazyk priblížiť a pomôcť im prekonať prípadné zábrany. Hercom sa podarilo publikum zaujať a udržať pozornosť až do konca.

          Mgr. Adriána Baczigálová