• Deň Zeme
      • Deň Zeme

      • 25.04.2022 21:47
      • 22. apríl patrí už tradične Dňu Zeme. Bolo to v roku 1970, keď vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

      • Preto sme aj my v tento deň urobili niečo málo pre našu Zem. Žiaci počas behu na lúke a v lese v podrepe zbierali odpadky a hádzali ich do vriec.

        Okrem tejto činnosti hrali rôzne environmentálne hry, urobili si test svojej ekologickej stopy na životnom prostredí, zamýšľali sa nad svojimi činmi, pri vyhodnotení testu zistili, ako sa správajú k svojmu životnému prostrediu a čo ešte môžu zlepšiť. Pozreli si krátke video o histórii Dňa Zeme. Naučili sa mnoho nových anglických slov zo živej aj neživej prírody.

        Prváci pozorovali živočíchy žijúce na lúke, sledovali prostredie, v ktorom žijú, ako sa pohybujú, čo majú spoločné a čím sa odlišujú. Žiaci druhého a štvrtého ročníka sa venovali rastlinám. Určovali, či ide o liečivé rastliny a ak áno, na čo sa využívajú. Žiaci tiež hľadali odpovede na otázky, či rastliny kvitnú, aké majú kvety, akú majú stonku, aké majú listy a ako dlho žijú.

        Tretiaci diskutovali v lese o jeho význame. V skupinách skúmali ľubovoľný strom. Stretli sa s rezbárom, pozorovali ho pri práci, kládli množstvo otázok.

        Tento deň sa všetkým veľmi páčil.

        fotoalbum

      • Naspäť na zoznam článkov